Leesbevordering voor jongeren (Librisprijs)

Hoe krijgen we jongeren weer aan het lezen, en dan vooral aan het lezen van literatuur? De organisatie achter de Libris Literatuur Prijs maakte zich zorgen om de zogenaamde ontlezing, en vroeg mij een campagne te bedenken waarmee ze jongeren weer enthousiast zouden krijgen.

Wat een kans! Zo’n gerenommeerd instituut, en dan ook nog in de literatuur (ik ben zelf dol op lezen). Mijn idee was relatief eenvoudig en zoals ieder goed idee gebaseerd op al bestaande en bewezen concepten. Roep Nederland op om leesclubs te beginnen! Dit was al meerdere keren gedaan, maar een belangrijk ding stond volgens mij het aanhaken van een grotere (en jongere) groep mensen in de weg: eerdere initiatieven waren vaak platformgebonden. Bedrijven en organisaties zijn zo dol geworden op de meetbaarheid van sociale media dat vergeten wordt dat mensen mensen zijn. Een groot deel van ons wil niet meer (zichtbaar) actief zijn op Facebook of Instagram. Jongeren delen ontelbaar veel meer met elkaar achter gesloten deuren dan op publieke ‘walls’ of ‘timelines’. Onze campagne moest daarom open zijn, leesclubs mochten zelf bepalen hoe, wanneer, met wie, en via welke media zij mee gingen doen.

Screenshot 2019-03-21 at 14.39.10

Wij faciliteerden slechts de tips, en natuurlijk een aantal mooie prijzen om mensen te stimuleren mee te doen. En nog belangrijker, ik selecteerde een groep ambassadeurs die de campagne een gezicht zouden geven, en vooral onder jongeren meer bereik zouden genereren: Pepijn Lanen (Faberyayo), Yung Nnelg, Lize Korpershoek, Cynthia Schultz, Abdelkader Benali en Alma Mathijsen. Door een sterke mix aan on- en offline promotie (social ads, mailings, advertenties in print media) bereikten we een ongelofelijke hoeveelheid mensen (3,9 miljoen impressies).

De resultaten? De campagne loopt nog door tot eind april, maar de campagnedoelstellingen zijn al ruimschoots overtroffen. 459 leesclubs met in totaal meer dan 2800 leden meldden zich aan. Zij lazen samen in hun leesclubs de romans die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2019. En belangrijker: 30% van de leesclubs is tussen de 18 en 35 jaar oud.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s